Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ännu ett IT-gymnasium till Luleå

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 14.27

Nu planeras ytterligare en friskola på gymnasienivå i Luleå med inriktning på IT. Redan nu finns NTI-gymnasiet, och även Norrskenets friskola har meddelat att de planerar att starta. Nu kommer beskedet att även det så kallade IT-gymnasiet tänker dra igång.

Trots att det redan finns en existerande friskola på gymnasienivå med inriktning mot media och IT, samt att ytterligare en skola är på gång i form av Norrskenets friskola ser ställföreträdande rektorn för det så kallade IT-gymnasiet, Thomas Karlsson, inget problem. För finns det plats för flera IT-skolor.

- Jag kan snarare se det som att vi kompletterar varandra. Vi har väldig bredd i vår utbildning, där eleverna väljer upp till 40 procent av kurserna själva, beroende på vad de är intresserade av, allt från hårdvara till mjukvara, men också naturvetenskap, säger han.

Det blir också samarbete med Norrskenets friskola säger IT-gymnasiets chef Ulf Sjulander.

- De kommer bland annat att ha en IT-profil och vi hoppas att vi ska kunna hjälpa varandra.

IT-gymnasiet finns redan på sex platser i landet och startade i Kista 1998. I Luleå tänker man dra igång nästa höst med 64 elever och den treåriga utbildningen får då sammanlagt 180 elever. Förutsättningen är att Skolverket ger klartecken, säger Ulf Sjulander.

- Det är direkt avgörande om vi får starta eller inte. Vi hoppas få besked ganska snart så att vi fullt ut kan fullfölja våra planer, säger han.

IT-gymnasiet har redan varit i konktakt med den kommunala skolledningen i Luleå och en tänkbar plats för den nya skolan är lediga lokaler i gymnasiebyn.

Anledningen till att Luleå valts som etableringsort är att detta är en tillväxtort med bra utvecklingsmöjligheter, säger Ulf Sjulander.

På tisdagskvällen hålls ett möte med information om planerna för intresserade.

Fotnot:
Norrskenets friskola väntar i höst på klartecken från Skolverket och rektor väntas bli Mats Wikström, områdeschef i den kommunala skolan i Luleå. VD blir Peter Näslund från assistansföretaget Din förlängda arm i Luleå. Inriktningen blir IT, hälsa och entreprenörskap. De vill ha centralt belägna lokaler och får 400 elever, när den är helt utbyggd. Skolan planerar att starta under hösten 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".