Biskopen: Viktigt att vara öppen

Luleå stifts nye biskop tycker att det är bra att det utreds vad som gick fel på ett konfirmandläger som hölls i Piteå i sommar. En internutredning har inletts och prästen har själv tagit initiativ till ett möte med föräldrarna.
En präst inom EFS, Evangeliska fosterlandsstiftelsen, i Piteå anklagas för att ha hotat, slagit och svurit åt konfirmander under lägret. Biskopen i Luleå stift, Hans Stiglund, tycker att det hela är mycket sorgligt och betonar att det nu är viktigt att var öppen och reda ut saken. Han tycker att prästen och EFS-distriktet gör rätt när de utreder det inträffade och han betonar vikten av att vara öppen och ärlig när sådana här saker inträffar. EFS är en självständig organisation inom svenska kyrkan och biskop Hans Stiglund känner inte den anklagade prästen och vill därför inte kommentera hans lämplighet som komfirmandpräst. Konfirmationslägret avslutades för ett par veckor sedan och prästen uppges ha fått flertalet raseriutbrott som i några fall slutat med att han burit hand på konfirmander. Han ska, enligt föräldrarna, ha slagit en pojke i ryggen och knäat en annan i samband med morgongymnastiken. Detta eftersom pojkarna inte följde prästens uppmaning och hoppade för att bli pigga. Ytterligare en pojke uppger att prästen ska ha sagt att "det är tur att vi har ett skrivbord emellan oss, annars skulle jag ha slagit ner dig". Den händelsen ska ha inträffat efter att några ungdomar rymt till en hamburgerrestaurang sent en kväll. Prästen kallade in ungdomarna en och en på sitt rum och där fick de en utskällning. Den utpekade prästen heter Ola Marklund och är verksam inom EFS i Piteå och han har själv valt att träda fram. Han medger att han har ett hett humör och säger att han är ledsen och att han bett konfirmanderna om ursäkt efter att han fått reda på att en del upplevde honom som skrämmande. Ola Marklund kan dock inte påminna sig om att han slagit någon av ungdomarna. Apropå händelsen vid morgongympan säger Ola Marklund: - Jag har kanske menat någon slags "upp-och-hoppa-dask" och sen har det uppfattats annorlunda. Jag kan inte säga att jag aldrig rört någon konfirmand, men något uppsåt att skada har jag inte haft. Ola Marklund säger att han är oerhört ledsen och han har börjat ta kontakt med föräldrarna. EFS-distriktet i Piteå har inlett en internundersökning och innan den är klar kan de inte säga om prästen kommer att få någon reprimand. - Anklagelserna är allvarliga och vi kommer att vidta åtgärder när vi i så fall då vet och kan bedöma hur situationen ser ut, säger Richard Asplund, distriktsföreståndare för EFS i Norrbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista