Esrange utanför Kiruna

Esrange i avgörande roll

Esrange Satellitstation spelade en avgörande roll då Europas nya vädersatellit MetOp placerades i bana runt jorden. Inplaceringen av MetOp tog drygt tre dygn och den uppgiften är nu slutförd.

Rymdbolagets satellitstation på Esrange var den första markstationen som etablerade kontakt med satelliten MetOp efter att den lämnat uppskjutningsrampen i Baikonur i Kasakhstan den 19 oktober.

Redan efter 10 minuter fick satellitoperatörerna på Esrange kontakt med raketen som var på väg upp för att positionera MetOp i sin bana runt jorden.  Precis som vid många tidigare satellituppskjutningar var Esranges strategiska läge av stor vikt för det här uppdraget.

– Inplaceringen av MetOp i bana var lyckosam tack vare goda förberedelser och god support från alla de markstationer som var involverade och speciellt gäller detta stationerna på Esrange och i Alaska. Båda dessa stationer spelade en avgörande roll under den kritiska inplaceringsfasen, säger Daniel Firre, på ESA:s operationella satellitkontroll center i Darmstadt .

Esrange är en av fyra markstationer inom PrioraNet som användes under inplaceringen. PrioraNet är ett världsomspännande markstationsnätverk som drivs av Rymdbolaget och det amerikanska bolaget Universal Space Network (USN).  I PrioraNet ingår såväl företagens egna anläggningar som andra stationer som har knutits till nätverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".