1 av 2
Maj Linheden vid sitt hem i Vässingsö i Onsala. Foto: Nina Frogneborn
2 av 2

Maj vet hur man klarar sig i sämre tider

Köp kaniner, långkoka billigt kött, ät soppa, torka frukt och hyr ut ett rum. Så gjorde Majs familj under kriget och kanske fungerar sparknepen även i dagens lågkonjunktur. 

Maj Linheden växte upp och bor fortfarande ute på Vässingsö i Onsala. Äppelträden i trädgården är fulla av frukt som är precis lagom mogen. Av fallfrukten har hon gjort äpplemos och överflödet kommer hon att torka.

– Gott och nyttigare än godis! säger Maj.

Eftersom hon växte upp under andra världskriget är hon van vid att hushålla och spara.

– För min generation är det ett konstigt samhälle vi lever i idag, att man köper, sliter och slänger.

Det var efter kriget som det så kallade slit- och slängidealet växte fram med arkitekten Lena Larsson i spetsen. Hon förespråkade enkla och lättskötta hem och att saker skulle kastas när de använts. Miljödebatten har sjävklart bromsat den utvecklingen, men fortfarande konsumerar och slänger vi mer än någonsin.

En studie i Storbritannien där man undersökt folks sopor, visar att 60 procent av den kasserade maten, lika gärna hade kunnat ätas upp. En fjärdedel av matsoporna bestod av förpackningar som aldrig ens öppnats. Det visar Konsumentföreningen Stockholms rapport Klimatavtryck. 

Olika plockstudier från Sverige visar att det står betydligt bättre till med vårt avfall. De studierna är å andra sidan inte gjorda på samma sätt som de engelska och siffrorna blir därför svåra att jämföra.

– Det viktigaste vi kan lära oss från kriget är att ta till vara. Att inte göra det är ett resursslöseri, säger Maj Linheden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".