Chatt om snöläget

Jakob Andreasson, verksamhetschef på Park- och naturförvaltningen i Göteborg chattade med lyssnarna.
moderator:Nu börjar vi chatten, välkommen med din fråga!
Liza M:jag går över slottskogen fr plikta till majorna visst det är plogat men inte ett enda grus förrän igår, jag såg plogbilen hur han skottade hur kommer det sig att gbgs största promenadstråk är livsfarligt under vintertid med isbana istället för gå bana..
Jakob Andreasson:Halkan i Slottsskogen är nog effekten av förra veckans besvärliga snöfall - ett snöblandat regn som hann frysa till is innan vi hann röja undan det. Vi lägger dock kontinuerligt ut mera flis för att bekämpa halkan.
Kerstin:Tycker att det sandas alldeles för dåligt. Bor i Mölnlycke och där kan äldre inte gå ut för det är så halt och osandat. Alla har ju inte ngn som kan handla etc åt sig. GRRR!!!
Jakob Andreasson:Vi lägger ut mycket flis för att bekämpa halkan men flisen trycks tyvärr ner i snön efter ett tag och då får vi lägga ut mer. Sen har varje fastighetsägare ansvaret för att flisa och halkbekämpa trottoaren utanför sin fastighet.
Gert Larsson:Runt Nyår fick alla hämta gratis grus, kunde man inte införa detta igen med tanke på hur det ser ut på gångbanor
Jakob Andreasson:Jag tror att Trafikkontoret i Göteborg har delat ut gratis grus vid flera tillfällen i vinter. Däremot vet jag inte på rak arm om de har planerat fler utdelningar denna vintern. Ska försöka kolla upp det.
Martin3:Hejsan! Förra veckan var det töväder och all snö och is smälte. Alla visste att det skulle slå om och bli kallt senare under dagen/natten. Varför kunde ingen passa på att få undan all sörja innan det frös??? En 3-åring kunde ju räkna ut att det skulle bli problem när detta frös igen. Det är för mig helt obegripligt att inget gjordes åt detta! /Martin3
Jakob Andreasson:Problemet var att det var för kort tid mellan snöfallet upphörde och tidpunkten när det började frysa. Vi behöver mellan 6-12 timmar efter avslutat snöfall för att kunna göra ett bra jobb i en så stor stad som Göteborg.
Kerstin Hansson:Tycker du det är lämpligt att plogbilen kör snön ut från en stor parkering och lägger den på en gräskant. Det kan ju vem som helst räkna ut att gräset blir alldeles fullt av grus. Det finns andra alternativ, t.ex. lägga snön på en parkeringsplats för det finns det gott om ändå. Detsamma gäller väl att när maskinen skottar på en bensinmack, så kör man väl inte ut det tvärs över gatan och lägger det alldeles vid en busshållplats. Jag har ingen akademisk utbildning, men jag är utrustad med sunt förnuft och det säger mig att man inte bara kan köra med fötterna, utan även tänka till lite hur och var man lägger snön.
Jakob Andreasson:Vi brukar försöka välja den lämpligaste ytan för att valla upp snön och ibland blir det på en parkeringsplats och ibland på en tillgänglig grönyta. Det beror mycket på hur det ser ut på platsen och om det finns andra saker att ta hänsyn till (infartsväar till soprum, brandposter etc.)
Barbro:Jag är tidningsbud o har stora problem att ta mig fram på trottoarerna, när dom här stora plogbilarna kommer körandes så åker ju snön upp på trottoaren varför kommer det ingen traktor efter o kör bort snön under natten oxå, som det är nu så kommer dom först när bussarna börjar köra o tar bara där bussen stannar. Detta gäller säkert i hela stan men jag går i Långedrag o på vissa ställen är det väldigt backigt så det är väldigt lätt att ramla.
Jakob Andreasson:Snövallar blir alltid ett bekymmer när det kommer mycket snö och de olika snörjningsjobb som utförs sker med olika åtgärdstider för att det ska fungera praktiskt. Först körs huvudvägnätet, kollektivtrafikytor och cykelbanor, sedan gångbanor och sist bostadsgator. Därefter behöver vi ytterligare tid för att åtgärda snövallar mm.
Bengt:Varför använder Ni så mycket salt på vägarna och trotoarerna här i Västsverige.När det fryser på så blir det farligt och väldigt halt. I norrland använder de bara plogen och sand eller grus och det fungerar mycket bättre. Jag var i Kiruna för 14 dagar sedan och det var mycket snö och de saltade inte. Inga problem med att ta sig fram varken till fots eller per bil. Använd inte salt.
Jakob Andreasson:Snön som faller i Norrland är alltid kall och som ett puder som är lätt att ploga bort. I Göteborg är snön ofta fuktig eller i from av snöblandat regn och våra klimatförutsättningar kräver en större användning av salt. Vi är dock mycket restriktiva och använder salt främst på huvudvägnätet.
Ann-Christin Ni:hej! I Lördags ringde jag kommunens akutnummer. Folk föll som käglor på Linnegatans östra sida. Svaret var att miljömämnden har hand om tillsynen. De har stängt under helgen ! Mycket tråkigt svar! jag undrar nu fastigheterna på Linnègatan har ju förträdgårdar/serveringar utanför fastigheterna Hur räknas då 3 eller 5 meter från fastigheten, är det fastighetsägaren som är skyldig att snöröja gatan ? Det är lika halt nu!!!
Jakob Andreasson:Oftast ingår nog förträdgården i själva fastigheten och avståndet räknas från själva fastighetsgränsen. Fastighetsägaren är således ansvarig för trottoaren medan cykelbanan och vägen på Linnegatan sköts av oss i Göteborgs Stad.
Ulrika Nielsen:Hej! Jag tar mig fram med hjälp av kryckor och är i behov av att komma så nära som möjligt med min bil till mitt mål för resan. Ofta har parkeringarna en stor snövall intill sig, som man minst får vara Patrik Sjöberg, för att ta sig över, men jag har ingen möjlighet att göra detta. Skräckexemplet nr 1 såg jag för några år sedan, när snöröjaren hade dumpat all snön han rensat från gatorna, på närmast belägna parkeringsplats - i detta fall en handikapplats. Har du något förslag till hur man ska kunna råda bot på dylikt beteende? Hoppas att man skärper kraven på snöröjarna, för detta får inte förekomma! Hälsningar Ulrika Nielsen
Jakob Andreasson:Snöröjaren som sitter i en traktor/lastbil har som främsta uppgift att snabbt röja upp gatan för att säkra framkomligheten i vägnätet och då bildas det tyvärr lätt snövallar. Vi skickar därefter ut traktorer som plöjer upp gångpassager för övergångsställen, infarter till soprum mm men det är alltid olyckligt när någon viktig yta blir helt blockerad av snö.
Gert Larsson:Om man skottat sin parkering och gångbana och det därefter snöröjning skottar upp en ny vall. Vem har ansvaret då?
Jakob Andreasson:Så här står det på vår eminenta sida www.skottaloss.nu: "Om Trafikkontoret har plogat en gata och lagt snö där fotgängare ska ta sig fram, så tar de över ansvaret tills det går att komma fram igen."
Sture Uhrbom:Hej. När den första snön kom plogades det ej ut till ytterkanterna på många leder lämnades det c:a 1-2 m. även halva körfält, de blev ju då stora snö-moddsträngar, och där det finns mitträcken med dessa strängar var det en del som körde i dessa, sedan byggs det på, varför. Sture U. 22 år i vinterröjningsbranchen
Jakob Andreasson:Bra fråga som jag tyvärr inte har något vettigt svar på. Vi försöker alltid att öppna hela gatan även om det naturligtvis alltid blir en sträng med snö längs kanterna.
moderator:Nu är det fem minuter kvar av chatten.
ingvar broberg:När ska ni ploga Rubingatan i Tynnered? Ni har inte varit här någon gång på hela vintern. Hoppas ni hittar hit någon gång i år.
Jakob Andreasson:Ring gärna till vår kundtjänst 031 - 15 00 17 och felanmäl detta om du tror att det är en yta som kommunen har ansvar för.
Maria:Saltar ni gång och cyckelbanor? Eller finns de något annat ni kan göra när de ligger ett tjockt islager?
Jakob Andreasson:Normalt sett saltar vi inte dessa ytor främst av miljöskäl. Förra veckan när det blöta snöfallet skedde hade vi dock dispens för att salta även dessa ytor. När ytan väl har fryst till is är det tyvärr svårt att få bukt med den, även om man använder salt.
ERIK:Stämmer ryktena att dom som sitter i kommunhuset får sina gator plogade o grusade mer än vi vanliga dödliga.?
Jakob Andreasson:Nej, det stämmer inte. De som sitter i kommunhuset svär nog lika mycket över snön som "vi vanliga dödliga". Inför snön är vi alla lika... :-)
moderator:Nu avslutar vi chatten, tack för alla frågor!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista