Debatt mellan Ask och Bodström

Justitieminister Beatrice Ask (M) och förre justitieministern Thomas Bodström (S) till Göteborg Direkt fredagen den 26 mars. Lyssna 12.10 till 13.00.

Det lär bli en het debatt, inte minst med tanke på Beatrice Asks uttalande om att skicka färgglada kuvert hem till misstänkta sexköpare, något som fått bland andra Thomas Bodström att reagera.

Det började med att Beatrice Ask vid ett seminarium om prostitution föreslog att omgivningen bör få veta om någon är misstänkt för att ha köpt sex. Hon föreslog att de misstänkta sexköparna skulle få ett färgglatt kuvert hem i brevlådan, gärna gredelin eller någon annan färg som skulle väcka uppmärksamhet.

Uttalandet fick Thomas Bodström att reagera, han anser att Ask antingen ska ta tillbaka sitt uttalande eller avgå.

"Vi kan inte ha en justitieminister som så uppenbart struntar i den mest grundläggande principen för rättssäkerhet: att man är oskyldig tills man är dömd." skriver Bodström på sitt blogg.

Ask har nu backat och gjort en pudel efter sina uttalanden.

– Jag ångrar att jag uttryckte mig så klumpigt, säger hon. Jag anser inte att rättsväsendet ska skicka kuvert med särskilda färger till vare sig misstänkta eller dömda och regeringen planerar inget sådant förslag.


Men debatten i Göteborg Direkt kommer inte bara handla om misstänkta sexköpare och färggranna kuvert. Vi kommer också att låta de båda diskutera aktuella frågor som har med otrygghet i samhället och brottslighet att göra.

Vad säger de till exempel om...

... - ett projekt som går ut på att få fler ungdomar att vittna och känna sig trygga i det.

... att .

... eller den senaste tidens brutala mord på två unga människor i Göteborg.


Eller kanske har du egna förslag på vad vi ska fråga Bodström och Ask om? Maila till gbgdirekt@sr.se


Efter programmet kommer du att kunna chatta med Beatrice Ask och Thomas Bodström. Chatten börjar klockan 13.00 och håller på fram till 13.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista