Lite aktivitet för SD i landets kommuner

ONSDAG 19 MAJ

Sverigedemokraterna har inte gjort något stort avtryck ute i kommunerna under den senaste mandatperioden. Det framgår av en enkät som Sveriges Radio skickat till kommunpolitiker.

I Mölndal har SD fyra mandat i kommunfullmäktige, flest i hela Västsverige. Men varken moderaten Hans Bergfeldt eller socialdemokraten Patrik Karlsson tycker att Sverigedemokraterna märkts särskilt mycket.

– Jag tycker att det har varit rätt harmlöst, de gör inte mycket väsen av sig. De kommer till fullmäktige och säger oftast ingenting, säger Hans Bergfeldt.

Han får medhåll av Patrik Karlsson.

– De deltar sällan i debatter och lämnar sällan förslag, så som väljare hade jag varit rätt besviken om jag haft SD som företrädare i fullmäktige.

Pontus Matsson är politisk reporter på Ekot och författare av boken Sverigedemokraterna in på bara skinnet.

– Det spretar mycket i landet, säger han. Men i de allra flesta kommuner där de sitter, är det inte så jättemycket aktivitet.

Vad skulle du säga att det beror på att de inte märks mer?

– Det beror på att de har svårt att få duktiga företrädare och att de är ett förhållandevis nytt parti. De har också rätt få ledamöter i de allra flesta kommuner. Men i några kommuner, framför allt i södra Sverige, har de över tio procent. Där har de gjort ett större avtryck i politiken.

Mikael Andersson är ledare för Sverigedemokraterna i Mölndal och också han beskriver partiets insats i kommunalpolitiken där som ganska sval.

– Vi har haft fyra lugna år och inte lagt så många motioner, för vi har inte haft så många frågor att driva. Vi jobbar mer på riksplanet för att komma in i riksdagen.

Vad är det för frågor ni har drivit?

– Lite skolfrågor om skolmaten och busskort till skolelever.