Författaren Eva Wiklund tillsammans med Anne-Britt Söderberg. Foto: Elsa Persson/Sveriges Radio.
Torsdag 2 september

De ger ut bok om brandkatastrofen på Backaplan

Anne-Britt Söderberg förlorade sin dotter Johanna i brandkatastrofen vid Backaplan 1998. I boken Jag kommer sen av författaren och journalisten Eva Wiklund berättar hon om sitt eget och dotterns liv. Boken beskriver också händelserna kring branden och rättegången som sedan följde.

För två år sedan frågade Eva Wiklund om Anne-Britt Söderberg kunde tänka sig att vara med i en bok och berätta om brandkatastrofen. Anne-Britts spontana tanke var att tacka nej, men sedan ändrade hon sig.

– Först ville jag att boken skulle skrivas för min dotters skull, säger hon. Hennes historia, hennes liv och hennes öde, det var nog den första anledningen till att jag ville berätta. Men anledning två, det blev att jag vill berätta att man faktiskt kan överleva och gå vidare.

Det är tolv år sedan din dotter gick bort, hur har det varit att återvända till de här händelserna?

– Just när Eva intervjuade mig var jag väldigt fokuserad. Jag kände mig väldigt stark. Det var så underbart att få berätta, för det är ju som en terapi också. Hon frågade mer och mer, och det var så härligt.

Men efter varje intervju var hon helt slut.

– Då kunde jag bara gå och lägga mig och titta i taket. Det tog på krafterna efteråt.

Eva Wiklund första intryck av Anne-Britt Söderberg var att hon var en väldigt livsbejakande person.

– Hon är en stark person och hade en sådan fantastisk historia att berätta. Ja, det är spännande att berätta om Anne-Britt.

Från början var tanken att berätta om Anne-Britt Söderberg och Johannas liv, men med tiden fick händelserna kring branden en allt mer central del.

– Jag ville skriva om branden på ett så nära och sanningsenligt sätt som möjligt. Därför intervjuade jag en rad olika personer som har fått ge mig historien inifrån. Åklagare, brandmän och andra som berördes, säger Eva Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".