1 av 3
Felaktiga överdrifter anser Göteborg Energi, om montaget från Göteborgs kultur- och miljöarv.
2 av 3
Magnus Witting, Göteborg Energi.
3 av 3
Henrik Lindau.
Onsdag 1 December

Så här befarar kritiker att det kan bli i skärgården

9:29 min

Ja, så här befarar föreningen Göteborgs kultur- och miljööarv att det kan komma att se ut i Göteborgs hamninlopp, om Göteborg Energi bygger vindkraftverk.

Helt fel och överdrivet, säger Göteborg Energi som svar.

Göteborg Energi utreder nu vilka möjligheter det finns att bygga vindkraftverk i inloppet till Göteborgs hamn, någonstans mellan mellan Gäveskär, Böttö och Brännö, Torslanda i Hake fjord.

– Det här området har pekats ut som ett möjligt område för vindkraft av politikerna, säger Magnus Witting på Göteborg Energi. Men det här behöver utredas. Vi har inte kommit särskilt långt i utredningen, däremot vill vi ha in synpunkter tidigt. Vi spekulerar inte om antalet vindkraftverk eller något sådant redan nu.

Protesterna mot vindsnurrorna låter inte vänta på sig namninsamlingar och protestlistor är nu igång. Henrik Lindau från föreningen Göteborgs kultur- och miljöarv berättar att de är emot vindkraftverk i skärgården av flera skäl.

– Landsskapsbilden kommer att förfulas. Vi har en unik innerskärgård i Göteborg som vi ska vara väldigt rädda om. Buller och ljusreflexer kommer dessutom att störa omgivningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista