Båtmässan Onsdag 9 februari 2011 Foto: Andreas Kron/Sveriges Radio
Onsdag 9 februari

Båtanvändandet ökar

I samband med Båtmässan arrangeras idag Kustkonferensen där bland annat Båtlivsundersökningen 2010 presenteras för första gången.

Båtlivsundersökningen 2010 är en rapport om svenska fritidsbåtar och hur de används. Det är sex år sedan den gjordes sist och mycket har hänt sedan dess, främst har båtanvändandet ökat.

Undersökningen genomfördes via telefonintervjuer med slumpmässigt utvalda individer. Undersökningen riktades till hushåll i Sverige där någon av personerna är mellan 20 och 24 år.

  • Flest båtar finns det på Ostkusten och i inlandet med drygt en fjärdedel av beståndet.
  • Vanligast förekommande båt är ”Motorbåt utan övernattningsmöjlighet, med motor på minst 10hk” som utgör nästan 30 procent av det totala båtbeståndet. Knappt nio av tio båtar saknar toalett.
  • Mer än åtta av tio har alltid med sig något flythjälpmedel, till exempel flytväst.
  • Knappt sex av tio övernattningar skedde i naturhamnar, medan drygt tre av tio skedde i gästhamnar.

I programmet pratar vi mer om hur svenskarnas båtliv ser ut. Vår reporter Andreas Kron har varit på Båtmässan under dagen för att själv forska i vad besökarna har för båtvanor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".