Regeringens särskilde utredare Kerstin Wigzell presenterade på torsdagenr upprättelseutredningen om vanvård och övergrepp som överlämnats till barn- och äldreminister Maria Larsson. Foto: Bertil Ericson /Scanpix

Barnhemsbarn inte nöjda med kompensation

Två barnhemsbarn om Upprättelseutredningen
4:06 min

I flera år har de så kallade barnhemsbarnen försökt få upprättelse. Det handlar människor som när de var barn placerades på fosterhem och barnhem och som där blev utsatta för olika former av övergrepp. Mer än 200 000 barn placerad i fosterhem och barnhem i Sverige mellan 1920 och 1980, många av dessa for illa.

I en utredning som presenterades i dag föreslås att de drabbade ska få en rejäl ursäkt, 250 000 kronor i kompensation och att ett nationellt program startas för att förhindra att andra barn råkar illa ut.

En ursäkt välkomnas men pengasumman är alldeles för låg tycker Claes Westergren och Peter Lindberg som medverkade i Göteborg Direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".