-Dom stora barngrupperna i fritidshemmen går ut över den pedagogiska kvalitén, säger Ulrika Lindström och Liselott Johansson som bägge har barn på Fjällskolan i Göteborg. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio..
Tisdag 25 oktober

Stora grupper äventyrar barnens säkerhet

Barngrupperna har blivit allt större i dom svenska fritidshemmen under senare år. Genomsnittsgruppen hade förra året mer än 38 barn. Det är sju mer än för sex år sedan. Men antalet pedagoger blir inte fler. 

Samtidigt har fritidshemmen uppgraderats i den nya skollagen. Dom ska komplettera skolundervisningen och stimulera elevernas utveckling.

Men det klarar man inte på Fjällskolans fritidshem i Göteborg. Numera har dom en grupp med 41 barn, vilket är 14 barn fler än i våras.

Hör reportage från Fjällskolan i Göteborg. Efteråt diskuterar folkpartiets gruppledare i utbildningsutskottet, Tina Acketoft och Agneta Eriksson från Skolinspektionen hur det är tänkt att fritidshemmen ska fungera. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista