Torsdag 2 februari

Bergsjöelever får hjälp med matten

5:54 min

På Bergsjöskolan i Göteborg får eleverna i årskurs åtta extra hjälp av studenter från Chalmers Tekniska Högskola. Det är en del av ett EU projekt Varje vecka, efter skoltid, kommer studenterna, som ska fungera som mentorer, till skolan för att göra matematiken mer begriplig och hjälpa eleverna att höga sina betyg i ämnet.

I ett klassrum på Bergsjöskolan i Göteborg sitter några elever och Edvin Linge, som är en av mentorerna från Chalmers Tekniska Högskola, och pluggar matematik.

Två gånger i vecka, varje vecka, efter skoltid, kommer mentorerna till skolan för att hjälpa eleverna, som är mellan 14 och 16 år att klara matten.

Mentorsverksamheten är en del av ett svenskt-brittiskt EU projekt som heter "Maths Practice PALs" och tanken är att mentorerna, eleverna och skolan ska hitta nya sätt för hur stöd i matematik kan gå till.

Edvin Linge, som just nu lär ut geometri till några elever, är med i metorföreningen Intize, som är en av de svenska partners i projektet, tycker det känns bra att få lära ut.

– Överlag har matematiken gått utför i skolorna i Sverige, den här mentorsverksamheten skulle egentligen behövas överallt, säger Edvin Linge.

Projektet kommer att hålla på fram till att eleverna går ut nian, alltså i ett och ett halvt år till.

Just nu är det bara Bergsjöskolan i Göteborg som är med i projektet, men fungerar det bra kan det sprida sig till andra skolor i Sverige.

Kent Lindblad, som är lärare på skolan, säger att det var en självklarhet att vara med i det här projektet.

– Ett projekt där våra elever får extra hjälp i matte med chalmerister, det säger vi inte nej till, säger Kent Lindblad.

Han hoppas på att det här projektet ska få fler elever att tycka om matte och höja deras betyg i ämnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista