1 av 2
Lisa Ly och David Lara Levén i Pjäshallen i Kviberg. Foto: Kajsa Lind/Sveriges Radio
2 av 2
Lisa Ly, David Lara Levén och tränaren Rolando Lara Serrano i Pjäshallen i Kviberg. Foto: Kajsa Lind/Sveriges Radio
Sportsnack 30 maj

EM-fotboll och goalballträning

10 min

I veckans Sportsnack pratar vi EM med två allsvenska spelare, Björn Anklev och Kristin Hammarström, och så går vi på Goalballträning och träffar två framtidsnamn i en sport som domineras av hörseln.

Både Sveriges dam- och herrlag i Goalball, en sport för synskadade, har kvalat in till Paralympics i London i sommar. Ändå finns det ganska få spelare i Sverige och träningsförutsättningarna varierar beroende på var man bor i landet.

- I Malmö och Stockholm finns det ganska bra möjligheter att träna. Här i Göteborg är det lite sämre med det. Vi är inte så många som tränar vilket gör det svårt och vi är på olika nivåer. Så det är inte bästa förutsättningarna, det kan man inte direkt påstå, säger David Lara Levén som är en av spelarna i FSBU, Föräldraföreningen för synskadade Barn och Ungdomar i Väst.

Vi träffar honom på lagets träningspass i Pjäshallen i Kviberg. På dagens träning är de bara tre spelare, men vanligtvis brukar de vara sju och alla i laget tränar tillsammans oavsett på vilken nivå man befinner sig på eller vilket kön man har. Både David Lara Levén och Lisa Ly ingår i landslagstruppen och har höga målsättningar.

- Det är att bli så bra som möjligt på Goalball, både på att skjuta och försvara. Och att bli en av världens bästa Goalballspelare, säger Lisa Ly.

Truppen som får åka till Paralympics är ännu inte uttagen, men hon hoppas på en plats i laget. För David ligger målet längre fram i tiden.

- Mitt stora mål är att få följa med till Paralympics i Rio 2016. Men sen är det givetvis att ta en plats i landslaget och få åka med på tävlingar.

Och han har framtiden för sig, han är bara 17 år. Men det är inte bara tävlingar som lockar med sporten, det är också en chans att idrotta på samma villkor som alla andra. För i Goalball är alla spelare försedda med en ögonbindel.

- Goalball är en chans att röra på sig mycket för mig. Sedan jag var liten så har jag haft problem med skolidrotten. Man är inte med som alla andra i skolan, utan man får stå vid sidan om och göra något annat. Så Goalbollen, det är något som jag kan vara med på, säger Lisa Ly.

Kajsa Lind

kajsa.lind@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista