1 av 2
Jessica Ylvén, Catarina Eliasson, Johanna Björkman, Camilla Larsson, Moa Johansson, Merve Müller och Sara Rönnberg. Foto: Kajsa Lind/Sveriges Radio
2 av 2
Emma Söderlind och Aina Illiano från Hisingens cykelklubb. Foto: Kajsa Lind/Sveriges Radio
Sportsnack 20120613

Intresset för cykelsport allt större

8:05 min

Veckans Sportsnack rullar ut i etern på två hjul och fokuserar helt på cykling. Vi träffar fem tjejer från SubXX Team Naturelle, en speciell cykelsatsning med ett enda mål - att bli den största och snabbaste tjejgruppen i Vätternrundans historia. Och i studion tar Emma Söderlind och Aina Illiano från Hisingens cykelklubb plats för att prata om cykling som motionsform.

Till helgen är det dags för Vätternrundan. Då ska över 23 000 cyklister ge sig ut på en 30 mil lång cykelutmaning. 51 av dem tillhör SubXX, en cykelsatsning för tjejer, som siktar på dubbla rekord.

- Det var från grunden en idé om att vi skulle ha en tjejklunga som cyklar riktigt fort runt Vättern för första gången. Det har gått mode i att olika cykelklubbar, med till 99 procent manliga deltagare, kör runt Vättern och det var dags för att vi tjejer också ska ta tag i det, säger Camilla Larsson som är en av gruppens cyklister.

Det var grundtanken när projektet inleddes för ett år sedan, men ganska snabbt växte konceptet till något större.

- Från att bara handla om Vätternrundan så har vi börjat med tjejträningar runt om i landet som bara har växt och växt.

Camilla Larsson uppskattar att de idag är några hundra tjejer runt om i landet som cyklar i SubXX-andan. 51 av dem kommer att vara med på Vätternrundan till helgen och att det kommer att gå snabbt kan ni räkna med. Men det råder viss hemlighetsmakeri om exakt vilken tid som de siktar på, en hemlighet som till och med återspeglas i gruppens namn.

- Det är kromosonkombinationen i första hand, plus att vi inte riktigt kan sätta någon säker måltid, så att det är lite dubbelfyndigt, säger Camilla Larsson.

Och det kanske inte är så konstigt att det är svårt att veta exakt hur snabbt det kommer gå. Gruppens medlemmar är utspridda över hela landet och alla har inte tränat tillsammans. Det har under året funnits två starka fästen, ett på Västkusten och ett i Stockholm, resten har fått resa mer för att vara med på träningarna förklarar Camilla.

- Det har varit den stora utmaningen, att ha 51 tjejer som drar åt samma håll. Men med dagens sociala medier har vi försökt samspråka så att vi alla drar åt samma håll och mål. Men det har helt klart inte varit jättelätt.

Det har blivit många förberedande mil och träningsläger på cykeln inför lördagens start i Vätternrundan. Och det kommer att bli åtminstone ett rekord, det har aldrig tidigare startat så många tjejer i en och samma satsning. Men hur fort det kommer att gå, det återstår att se.

Kajsa Lind

kajsa.lind@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista