Enligt SVT:s Johanna Bäckström Lerneby är hotbilden mot kvinnorna så stor att de behöver dygnetrunt-bevakning hemma i Rumänien. Foto: Arkivbild (Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra).
Måndag 23 juli

Flera av kvinnorna är tillbaka på gatan

2:55 min

Idag började hovrättsförhandlingarna i traffickinghärvan där elva rumänska kvinnor enligt åklagaren lurats till Sverige för att prostituera sig. En kvinna blev bland annat lovad ett jobb inom äldrevården. Alla kvinnorna hamnade i stället på gatan i Rosenlund. I tingsrätten dömdes två av de misstänkta männen och de övriga fyra friades för människohandel men dömdes för grovt koppleri. Åklagaren vill nu att samtliga sex män döms för människohandel.

Johanna Bäckström Lerneby, SVT:s korrespondent i Bryssel, har just varit i Rumänien med anledning av rättegången. Hon har följt målet från första början och berättar att flera av kvinnorna redan är tillbaka i prostitution. I Rumänien besökte hon ett skyddat boende för kvinnor som blivit utsatta för människohandel och hon träffade bland annat en 15-årig tjej som är rädd för att bli dödad om hon återvänder till byn hon kommer från.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista