1 av 4
Minimuffins med saffran och pepparkaksfrosting. Foto: Agneta Thorsén
2 av 4
Saffransmuffin. Klicka för att komma till receptets hemsida. Foto: Agneta Thorsén
3 av 4
Tänk att få ge bort en sån här trave spröda knäckebröd! Sirap, fänkål och kummin ger smaken. Klicka för att komma till receptets hemsida. Foto: Bo-Ingvar Jönsson
4 av 4
En klassiskt kryddig mjuk pepparkaka - fin som gåva, god till både kaffe och glögg. Klicka för att komma till receptets hemsida. Foto: Agneta Thorsén

Goda julrecept i Radiohuset

I dag fick vi besök av matkonsult Elenor Schütt från Hushållningssällskapet och Birgit Nilsson-Bergström från Hembakningsrådet, med praktikanten Elin. De hade med fantastiskt goda knäckebröd, saffransmuffins och mjuk pepparkaka. Recepten hittar du här. Prova!

Saffransmuffins/cupcakes med pepparkakssmörkräm 
ca 15 st minimuffins med saffran och pepparkaksfrosting.

100 g smör

1/2 g saffran (1 kuvert)

3/4 dl mjölk

1 ägg

1 1/2 dl rörsocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk rivet citronskal

Frosting & garnering:

50 g smör, rumsvarmt

1 dl florsocker

1 äggula

½ tsk pepparkakskrydda

silverkulor eller vita pärlor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Låt smöret smälta i en kastrull. Blanda ner saffran och mjölk.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner smörblandningen.

3. Blanda mjöl och bakpulver och blanda försiktigt ner i äggvispet. Tillsätt citronskal.

4. Ställ ut minimuffinsformar på en muffinsplåt. Klicka ner smeten i formarna. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

5. Rör smör och florsocker pösigt. Blanda ner äggulan och rör det slätt. Blanda ner pepparkakskryddan.

6. Klicka eller spritsa smörkräm på muffinsen. Dekorera ev med silverkulor. 


Mjuk pepparkaka 

12-15 bitar av klassiskt kryddig mjuk pepparkaka - fin som gåva, god till både kaffe och glögg.

100 g smör

2 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl gräddfil

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk kanel, malen

1 tsk ingefära, malen

1 tsk kryddnejlikor, malda

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform ca 1½ l. Smält smöret och låt det svalna.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Tillsätt gräddfil och smör.

4. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Blanda sedan ner det i smeten.

5. Häll smeten i formen och grädda kakan på nedre falsen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp på galler och får kallna under formen


Kryddknäcke 

18-20 st brödkakor. Tänk att få ge bort en sån här trave spröda knäckebröd! Sirap, fänkål och kummin ger smaken.

10 g jäst

2 1/2 dl filmjölk

2 msk vit sirap

1 tsk fänkål, stött

1 tsk kummin, stött

1 tsk salt

1 dl vetemjöl

1 1/2 dl rågmjöl

3 dl ca grahamsmjöl

vetemjöl till kavling

Gör så här:

1. Smula jästen i en degbunke. Värm filmjölk, sirap och stötta kryddor till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen med lite av degspadet och tillsätt sedan resten.

2. Rör ner salt, vetemjöl och rågmjöl. Arbeta in resterande mjöl, lite i taget tills det blir en smidig men ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt 1 timme.

3. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på vetemjölat bakbord, arbeta lätt samman och forma en rulle. Dela rullen i 18-20 bitar. Kavla ut varje bit till en rund tunn kaka med hjälp av vetemjöl, tag ut ett hål i mitten av varje kaka. Avsluta med kruskavel (eller nagga väl) och lägg över på plåt. Inget bakpapper behövs. Tips! Man kan kavla med kruskavel direkt på plåten.

4. Grädda mitt i ugnen i 4-6 minuter. Passa noga!

5. När alla brödkakor är gräddade - eftertorka ev i ugnen vid 100°, 30-45 minuter tills de känns riktigt torra. Låt kallna och lägg dem i en vacker hög, knyt om med rosett och ge bort som present.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".