Elin Svensson, Anton Mencin och Tina From är tre heltidsstudenter som på olika sätt pusslar för att få ekonomin att gå ihop. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.

Studenter går back varje månad

5:04 min

Studerande som lever på studielån och studiebidrag fattas 759 kronor varje månad. Det visar den senaste årsbudgeten som Sveriges förenade studentkårer, SFS, presenter idag.

Idag ligger CSN:s studiemedel på 9024 kronor i månaden varav 6196 kronor är lån och 2828 kronor är bidrag.

– Vi gör avkall på ganska mycket, vi har valt att bo kvar i vår hyresrätt, vi har ingen bil. Vi har inte möjlighet att åka på någon utlandssemester även om inte det är någon mänsklig rättighet, säger Tina From, heltidsstudent.

– Så att vi lever väldigt knapert.

Enligt SFS årliga uträkning med bostadskostnader, matkostnader, kläder, skor, försäkringar och studiematerial med mera, så går de studenter med fullt studiemedel alltså back med 759 kronor i månaden.

Det behöver bli ett större fokus på studenters ekonomi och vilka effekter den bär med sig. Det handlar om mer en bara siffror, menar Emma Åberg, vice ordförande med studiesocialt ansvar på Göta studentkår

– Man tar den här siffran, 759 kronor i månaden, men man pratar inte om vad det i slutändan betyder för bland annat breddad rekrytering till universitetet och vilka som har råd att studera, säger hon.

Mattias Bolin

mattias.bolin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista