Här står Mari Källersjö, chef Botaniska trädgården, framför sedan länge blommande trollhassel. Foto: Mattias Bolin/P4 Göteborg.

Var tog våren vägen?

Mari Källersjö, Botaniska trädgården: "Väntar på att tjälen ska gå ur jorden"
5:00 min

Vi fortsätter vår jakt på våren. I måndags besökte vi Liseberg och fick veta att drygt 30 000 penseer längtar efter värmen. I går hälsade vi på på Nya Ullevi och kollade statusen på gräsmattan inför premiären i herrarnas fotbollsallsvenska mellan BK Häcken och IFK Göteborg nu på söndag.

Ett annat ställe i Göteborg som längtar efter vår och värme är Botaniska trädgården. Vi frågar Mari Källersjö, chef för Botaniska trädgården i Göteborg; vart tog våren vägen?

– Våren är ju på väg, men det är ovanligt att man har en så lång period med väldigt kalla nätter men samtidigt inget snötäcke.

Några blåmesar sitter i trollhasseln och äter, den tål kallare väder och har blommat sedan jul.

– Men när det är kallt ute så krullar blommorna ihop sig för att minska avdunstningen så att det inte ska slippa ut så mycket vatten.

Det flesta växterna i trädgården klarar kylan bra, menar Mari Källersjö. Men inte alla. De vinrtergröna växterna får det svårt när det är kalla nätter och varma dagar.

– När det blir soligt så öppnas deras små porer på bladen och släpper ut vattenånga. Samtidigt är vattnet i marken fruset och bundet så de kan inte ta upp något vatten. Då blir de bruna.

Vad önskar du mest av allt nu?

– Jag skulle vilja att det blev en sådan vår där det inte går för fort så att man kan njuta av vad som händer varje dag.

Mattias Bolin
mattias.bolin@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".