Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hösten är här - dags för lite mustigare mat

Publicerat tisdag 3 september 2013 kl 09.46
Kvisttomater i P4 Morgon Odlar. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Hösten närmar sig och med ens är vi sugna på lite mustigare mat. Vad sägs om timjandoftande tomatpaj, ärt-tzatziki, currydoftande potatisbullar med blomkål, mustig rotfruktscurry, tomatsalsa och ratatouillegratäng? Det är bara att kavla upp ärmarna!

Timjandoftande tomatpaj                     6-8 pers

Pajdeg
2 dl vetemjöl + 1 grahamsmjöl
125 g matfett
2 msk kallt vatten

Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk matfett
5-6 tomater
1-1½ dl grovhackad basilika
2 msk tomatpuré
salt, peppar

Fyllning
1 kg färska tomater, gärna med blandade färger och former
2 tsk torkad timjan
½ tsk salt
1 msk rapsolja

Gör så här

1)   Börja med degen. Hacka snabbt mjöl och matfett till en grynig massa, för hand eller med hjälp av en matberedare.

2)   Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman till en deg.

3)   Tryck ut degen i en pajform, ca 27 cm i diameter. Låt pajdegen vila en timma i kylskåp.

4)   Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i matfett utan att ta färg.

5)   Ta bort skalet från tomaterna (går lättast om man först doppar dem i kokande vatten tills skalet spricker). Dela tomaterna i fyra delar och lägg dem i kastrullen med löken.

6)   Tillsätt basilika, tomatpuré, lite salt och malen svartpeppar.

7)   Rör om. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i ca 30 minuter. Smaka av. Låt svalna.

8)   Sätt ugnen på 200°C. Ta ut pajskalet ur kylen. Nagga degen med gaffel och förgrädda ca 15 minuter.

9)   Bred ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten. Halvera tomaterna till fyllningen och lägg dem i pajformen. Strö över timjan, salt och olja.

10)Grädda i 30-45 minuter eller tills tomaterna fått fin färg.

11)Servera gärna pajen tillsammans med en kall sås bestående av mosad getost/fetaost och matyoghurt. 

Ratatouillegratäng                                  6 port

800 g zucchini
10 tomater
2 gula paprikor
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk olja till formen
½ dl rapsolja
1 msk frysta provensalska örter
2 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
50 g riven parmesanost
2 msk ströbröd

Gör så här

1)   Sätt ugnen på 225°C.

2)   Skölj och skiva zucchini och tomater.

3)   Skär paprikan i bitar. Skala och skiva rödlöken. Varva grönsakerna i en stor form.

4)   Finhacka vitlöken. Blanda oljan med örter, salt och peppar.

5)   Ringla blandningen över grönsakerna.

6)   Avsluta med parmesanost och ströbröd.

7)   Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter tills grönsakerna har fått fin färg.

Tomatsalsa                              4 pers

3 tomater
2 msk hackad rödlök
2 msk hackad gräslök
1 hackad vitlök
4 msk rapsolja
limejuice från ½ lime
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

1)   Hacka tomater, rödlök, gräslök och vitlök fint och blanda med olja och limesaft i en skål.

2)   Smaka av med salt och peppar och låt såsen dra en timma.

Mustig rotfruktscurry                             4 port

1 gul lök
½ röd chilifrukt
300 g rotselleri
300 g kålrot
3 morötter
2 palsternackor
2 msk finhackad färsk ingefära
1½ tsk curry
1 tsk spiskummin
2 msk matfett
1 förpackning krossade tomater, 400 g
5 dl vatten
3 msk grönsaksfond
1 dl torkade röda linser
1 förpackning färdigkokta kidneybönor, 380 g
½ kruka koriander
1 lime
1½ dl matyoghurt
salt
svartpeppar

Till servering
färsk koriander
limeklyftor
yoghurt

Gör så här

1)   Skala och finhacka löken. Skölj, kärna ur och finhacka chilin.

2)   Skala och tärna rotselleri, kålrot, morötter och palsternackor.

3)   Skala och finhacka ingefäran. Fräs lök, ingefära, chili, curry, spiskummin i matfett.

4)   Tillsätt krossade tomater, vatten, fond och alla rotfrukter. Låt koka under lock 20 minuter eller tills rotfrukterna mjuknat.

5)   Tillsätt linserna till grytan. Tillsätt ev mer vatten och låt linserna koka under lock ca 10 minuter. Tillsätt bönorna de sista 3 minuterna.

6)   Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Servera grytan med färska koriander, limeklyftor och en klick yoghurt.

Currydoftande potatisbullar med blomkål                          4 port

6-8 potatisar, 750 g
1 blomkålshuvud, 500 g
1 msk curry
1 tsk salt
1 ägg
2 msk matfett till stekning

Gör så här

1)   Skala och skär potatisen i bitar och blomkålen i buketter.

2)   Koka potatisen i rikligt med saltat vatten, 7 minuter, lägg i blomkålen och koka ca 10 minuter. Sila av vattnet.

3)   Tillsätt curry, salt och ägg och stöt ihop allt grovt och blanda. Forma tio bullar.

4)   Stek dem i matfett ca 3 minuter per sida.

 

Ärt-tzatziki                            4 port

200 g frysta gröna ärter, kokta
1 avocado, i bitar
2 dl matlagningsyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
½ pressad lime
½ tsk salt
1 krm peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienserna och servera till potatisbullarna.

Radiohuset
radiohuset@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".