Pris till ung ägare av en lanthandel

De senaste 33 åren har 40 orter i länet förlorat sin sista matbutik. Idag finns det 26 små butiker som är ensamma kvar på sin ort . En av dem är den lanthandel i Viksjöfors i Ovanåkers kommun som ägs av 21-årige Jonas Broberg och som idag fick ta emot Stora Landpriset 2006.

(Det var feststämming i lanthandeln i Viksjöfors idag när tidningen Land delade ut sitt pris. En utmärkelse som går till någon i Sverige som gjort en avgörande insats för landsbygden. Och det kan man väl säga att Jonas Broberg gjorde i våras när han tog över lanthandeln i Viksjöfors som annars kanske blivit tvungen att stängas. Ett öde som många andra orter fått uppleva - alltså att deras affär lagts ner.
Bertil Karsbo är anställd av länsstyrelsen som mentor för lanthandlarna i länet och enligt honom är det tufft för dem som är kvar och att det krävs politiska insatser för deras överlevnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".