Årets julbock kan vara hälsofarlig

”Det är omöjligt att bedöma om de kemiska substanser som julbocken i Gävle ska dränkas in med i år - för att skydda den mot brand - är miljö- eller hälsofarliga”. Det säger Patrik Andersson, miljökemist vid Umeå universitet, som forskar på just flamskyddsmedel som ska användas på bocken.

Radio Gävleborg har även varit i kontakt med Gävle kommun men där har ingen velat kommentera ärendet.

Vi har frågat och fått de kemiska beskrivningarna som finns över de två ämnen som ska skydda årets julbock i Gävle mot brand. Ett flamskyddsmedel och ett ytskicktsmedel. Beskrivningar som vi sedan har skickat vidare till Umeå universitet.

Och enligt Patrik Andersson, som är miljökemist, är de beskrivningar som vi har fått från företaget Fiber Protector ungefär som om man om man skulle skicka ett recept på bröd till en god vän och bara skriva bröd på receptet - inte vad brödet ska innehålla...och därmed är det också omöjligt att säga något om substansernas farlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".