Nya begravningsseder

Människor som har sina rötter i andra länder eller religioner har helt andra begravningsseder än de traditionellt svenska. Det här gör att begravningsbyråerna nu måste lära sig helt nya saker och anpassa sitt arbete för att bemöta kunder från andra kulturer på ett bra sätt.

Traditionerna kring hur man behandlar en avliden och kring hur begravningen skall gå till skiljer sig en hel del mellan människor från olika kulturer eller religioner. Till exempel vill gärna kristna-ortodoxa ha en öppen kista så att de sörjande kan se den döde, buddister måste titta bort när kroppen sänks ner i graven, och muslimer vill oftast inte använda en kista utan sveper istället in kroppen i olika tyger.

Rejeb Abdelli från Gävle arbetar som ombud åt Fonus, och han hjälper bland annat till när en muslim gått bort... Enligt honom har vissa dessutom önskemålet att kroppen skall flyttas till hemlandet för själva begravningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista