Anställda i mindre företag håller sig friska

Nära hälften av de anställda i 134 företag i Gävleborg har inte haft en enda sjukdag på två år. Det visar en undersökning av företaget Cormental i Bollnäs.

Undersökningen visar bland annat att ju mindre ett företag är desto friskare är de anställda. Enligt undersökningen kan det bero på att anställda har större möjlighet att påverka i ett mindre företag och känner större lojalitet.
Framför allt var det kvinnorna som var friskast, visar undersökningen. 
Ilsbo Tools norr om Hudiksvall är ett av de långtidsfriskaste företagen i undersökningen. Företaget satsar på långa fikaraster där smått och stort ventileras. 
 - Här är alla lika mycket värda och alla får vara med och påverka sin arbetsmiljö. Bland annat är arbetsrotation en viktig del, förklarar ägaren Leif Andersson för SR Gävleborg.
Mätningen har gjorts bland 134 företag i Gävle, Söderhamn, Hudiksvall, Ljusdal, Hofors, Ovanåker och Bollnäs kommun med 1 - 120 anställda. 

Hur kommer det sig att du har sån frisk personal?

Hur jobbar ni med friskvård på företaget?

Är det något du prioriterar?

Vad tror du får anställda att inte sjukskriva sig?

Vad betyder det för företaget att du slipper sjukskrivningar?

Hur mycket spelar inflytande in på sjukskrivning?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista