Driftsbeslut inom landstinget

Under onsdagen fattar landstingsstyrelsen beslut om driften av sjukvårdsrådgivningen, länsservice och hälsocentralen i Bollnäs. En uppgift som redan har läckt ut är att hjärtspecialisten Eskil Hammarström får ta över Bollnäs hälsocentral, men vad som händer med sjukvårdsrådgivningen och länsservice är mer osäkert.

För ett år sedan blev det ett turbulent landstingsfullmäktigemöte. Trots vänstermajoritet röstades borgarnas budget igenom efter avhopp av två vänsterpartister och nedlagda röster från tre socialdemokrater. Beslutet innebar bland annat att driften av sex hälsocentraler, länsservice och sjukvårdsrådgivningen skulle läggas ut i privat regi. Och i dag onsdag avgörs det hur det går på landstingsstyrelsens möte.

Det ska bland annat bestämmas om sjukvårdsrådgivningen och länsservice ska läggas ut på privat entreprenör eller om det blir billigare att fortsätta driva det i landstingets egen regi. 

Något som redan läckt ut är att hjärtspecialisten Eskil Hammarström i Bollnäs får driva Bollnäs hälsocentral. För närvarande råder det stor läkarbrist vid hälsocentralen som är nästan helt beroende av hyrdoktorer. Av 12-13 tjänster finns det endast tre fasta läkare. I våras lovade Eskil Hammarström full läkarförsörjning om han får överta driften. I dag driver han mottagningen Mitt Hjärta i centrala Bollnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".