Dagisbarn lär sig ringa till SOS

Med hjälp av lekfull teater har flera av länets dagisbarn lärt sig hur man agerar i nödsituationer. Det är Wilma och Rudolf’s lärande teater som turnerar runt och lär ut hur man till exempel gör för att kalla på ambulansen.

SR Gävleborg gjorde ett besök på Björkhagens dagis i Malsta utanför Hudiksvall. Lilla Wille klättrar in i den gula ambulansen som står parkerad utanför dagis. Alla barn får ställa frågor, och många är nyfikna. Hur högt tjuter sirenerna, var finns alla sprutor och går ambulansen fort?
Wilma och Rudolf, eller Åke Hellström och Ida Gustafsson turenrar runt med sin lärande teater och undervisar små barn om stora saker. Bland annat hur man ringer larmnumret 112 och hur viktigt de är att stanna kvar hos den som gjort sig illa, tills dess att ambulansen kommit fram till olycksplatsen.
Enligt teatersällskapet är det just barn i treårsåldern som har det lättast att lära sig nya saker - och de berättar också om situationer där småbarn har larmat räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista