Vinterkräksjukan har nått sin kulmen?

På Gävle sjukhus verkar det som om kulmen för vinterkräksjukan är nådd. Det senaste dygnet har bara en till anställd smittats, och det gör att antalet smittade hittills är 10 patienter och 7 anställda. Det allmänna besöksförbudet gäller fortfarande och över hela helgen, och det råder fortfarande stopp för alla planerade operationer torsdag och fredag.

I Hudiksvall har ytterligare en patient och en anställd insjuknat i vinterkräksjukan. Totalt har hittills 4 patienter och 4 anställda smittats där. Även där gäller besöksförbudet fortfarande och över hela helgen.

I Bollnäs däremot är det inget besöksförbud. Där har inga nya patienter insjuknat, men däremot har en av de anställda blivit sjuk.

Fakta Vinterkräksjuka:

Calicivirus är mycket smittsamt. Smittade personer kan sprida smitta upp till två dagar, ibland längre, efter att de tillfrisknat. Inkubationstiden är 1-2 dygn. Symtomen är hastigt insjuknande med illamående, kräkningar och/eller diarré samt ibland feber. Magsjuka orsakad av calicivirus brukar i regel gå över inom två dygn. Sjukdomen i sig är inte farlig men för äldre och små barn som drabbas kan vätskebrist genom kräkningar och diarré leda till att behandling med dropp kan bli nödvändig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".