Svågadalens invånare till valurnorna

På söndagen hölls Sveriges minsta val till den sedan 1996 självbestämmande kommunala Svågadalsnämnden i nordvästra delen av Hudiksvalls kommun. Redan på söndagsförmiddagen kom många till valurnorna och valdeltagandet verkade inte bli så dåligt som tidigare befarats.

Det bypolitiska intresset har dock svalnat genom åren och oron för dåligt valdeltagande har varit stor inför valet. Enligt valförättaren, Hudiksvalls planeringschef Beng Gill kan det dock preliminärt förväntas att omkring 60 procent av de röstberättigade deltar i valet. Det skulle i så fall antyda att det politiska engagemanget i Svågadalen är ungefär lika stort som vid förra valet.
Totalt är det 14 nämndledamöter som ska väljas - sju ordinarie och sju ersättare. 15 kandidater har förklarat sig valbara och villiga att förvalta ansvaret för de 10 miljoner skattekronor som ställs till nämndens förfogande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".