"Företagskvinnor blir osynliggjorda"

Kvinnor som startar egna företag inom vård, skola eller omsorg blir osynliggjorda av samhället, trots att flera av dem är framgångsrika företagare. Det är en av Jaana Kurinens slutsatser. Hon avslutar i vår sin doktorsavhandling om kvinnor som lämnat en anställning inom offentlig sektor för att starta eget.

Jaana Kurvinen har intervjuat 15 kvinnor som är företagare i Gävleborgs län. Alla 15 har slutat sitt jobb inom olika områden i den offentliga sektorn, vård skola eller omsorg och i stället har de startat eget företag i samma bransch.

En vanlig anledning till att de lämnade sina anställningar var att de inte fick gehör för sina idéer, andra ville ha större frihet. Och det har gått bra för deras företag.

De flesta har anställda, det största företaget har 150 anställda. Men de intervjuade företagsledarna har haft svårt att hitta sin chefsroll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".