Kvinnofestation mot mäns våld

”Ta natten tillbaka” lyder parollen när tjejjouren Vulcana i Gävle på lördag kväll ordnar kvinnofestation mot mäns våld mot kvinnor.  -Vi kan inte acceptera den vardagsrädsla som tvingar kvinnor till försiktighet och begränsad rörelsefrihet bara för att mörkret faller, säger Klara Westerlund, en av de engagerade i tjejjouren Vulcana.

Kvinnofestationen samlas halv sju på lördag kväll på Södermalmstorg i Gävle, och Vulcana hoppas särskilt att många män ska chansen att demonstrera sin solidaritet med det motsatta könet.

Tjejerna i Vulcana hävdar att 9 av 10 kvinnor någon gång, ofta eller drar sig för att gå på kvällarna till följd av rädsla för våldtäkter eller annat manligt våld. Omkring 250 kvinnor i Gävle har också under året sökt hjälp hos kvinnojouren blåklockan eller tjejjouren Vulcan - ofta då till följd av våld eller hot om våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista