Få med utländsk bakgrund på hälsocentralerna

Landstinget har en fårhållandevis hög andel anställda med utländsk bakgrund. Men det finns områden där det knappt finns någon anställd med sådan bakgrund. Ett sådant område är hälsocentralerna inom primärvården - Där finns nämligen inte en enda distriktssköterska som har en utländsk bakgrund.

Landstingets personaldirektör Margareta Petrusson tror att det i framtiden kommer att bli fler som har en sådan bakgrund inom primärvården.
 - Redan idag så är det så i storstäderna, menar hon. Men vad SR Gävleborg erfar så finns det ett motstånd att anställa distriktsköterskor med utländsk bagrund - då många äldre vårdtagare har reagerat över att de är rädda att inte bli förstådda språkmässigt.
Beauty Dahlbom kommer från Zambia och arbetar som sjuksköterska på Gävle sjukhus. Hon har planer på att vidareutbilda sig till distriktsköterska.
 - Vi invandrare finns ju i samhället, så varför inte inom primärvården, säger hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".