Bollnäs sjukhus är underdimensionerat

Bollnäs sjukhus har för få vårdplatser i förhållande till sina behov. Under hela året har belastningen ökat och i genomsnitt har det varit en överbeläggning på ungefär 3 patienter per dag.

Efter sommaren har belastningen ökat ytterligare och hittills under december månad har det varit överbeläggningar varje dag.
Enligt verksamhetschefen Kari Ekström vid medicinkliniken försvåras situationen ytterligare av att de inneliggande patienterna tenderar att bli allt mer vårdkrävande. Det i kombination med ständiga överbeläggningar får konsekvenser både för patienter och personal menar hon.
För att lösa problemen har det tagits fram en åtgärdsplan och dessutom kan intensivvårdens flytt komma att innebära fler vårdplatser på hjärtsjukvården. Förändringarna kan dock inte träda i kraft förrän efter sommarsemestrarna och det är tveksamt om arbetsmiljöverket som i januari kommer för att inspektera sjukhuset accepterar den lösningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".