Rättegång om internetbedrägeri inledd

I Uppsala tingsrätt inleddes på måndagen rättegången mot de åtta personer från Skutskär och Älvkarleby, som åtalats för att ha lurat sexköpare på internet på pengar.

Det är åtta personer mellan 20 och 27 år som står åtalade för bland annat grovt bedrägeri.

De anklagas för att ha lurat till sig över 600.000 kronor från ett 20-tal personer.

När rättegången inleddes i Uppsala tingsrätt berättade åklagaren hur bedrägerierna ska ha gått till, och hur det kom sig att de kom till.

Annonser på internet

Det var tre av de åtalade, som tidigare dömts för samma typ av brott, som på nytt tog initiativet till bedrägerierna, eftersom en eller ett par av dem hade dåligt med pengar, berättade åklagaren.

De satte ut annonser på internet där de erbjöd stripteaseshower och sexshower live.

När någon nappade satte de igång att chatta med kunden, som gavs intrycket att det var den uppträdande kvinnan själv som kunden hade kontakt med.

När betalningen skulle ske före showen påstod de åtalade att det hade uppstått något problem. Först lockades sexköparen att lämna ut personnumret och sedan också en kod till den säkerhetsdosa som banken Swedbanks Internetkunder har.

Pengar på olika konton

Sedan länsades kontona och pengarna sattes in på konton som tillhörde de åtta åtalade.

Att det blev så många inblandade berodde på att de ville sprida pengarna för att kunna ta ut dem, eftersom banken bara tillåter att man tar 15.000 kronor per konto i veckan på uttagsautomat. Allt enligt åklagarens berättelse i tingsrätten.

Några av de åtalade erkänner brott, andra förnekar. Rättegången fortsätter de närmaste dagarna och beräknas avslutas på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".