Bybor börjar tröttna på vargar

Nu börjar människorna i byn Dalkarlsbo i Voxnabruk i Ovanåkers kommun tröttna på vargarna. För drygt fem år sedan flyttade Elisabeth Danielsson och hennes familj till byn för att bo och leva nära naturen, men nu börjar naturen komma för nära. Under de senaste åren har familjen fått leva med att ha rovdjur in på knutarna.

För närvarande finns det två vargrevir som rör sig i området. Det är dels vargar från Furudalsreviret som ibland dyker upp och dels Voxnareviret som i dag består av sju vargar. Och enligt Elisabeth Danielsson visar djuren ingen större rädsla för männsikorna som bor där och det påverkar deras livskvalitet.

För att ta reda på hur många vargar som egentligen rör sig i området genomför länsstyrelsen årligen en rovdjursinventering. Så fort det kommer lite snö som det går att spåra i inleds vinterns inventering, och det är något som länsstyrelsen vill ha hjälp med det, säger Lars Bonde som är rovdjursansvarig inom länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".