Julgåvor från företag kan vara farliga

Så ska det handla om juklappar. Men inte de som vi hittar under granen där hemma utan om de julgåvor som arbetsgivarna ger sina anställda.

Så här strax före julafton kan det hända att arbetsgivaren ger de anställda en julgåva som tecken på uppskattning.

På Sandvik får man en Kosta Boda-vas, och för de som är med i vinstdelningsprogrammet kan man få aktier värda som mest 20 000 kronor. Gävle kommun ger de anställda inom kommunledningskontoret en träbox med tre köksknivar, övriga får bland annat en glasvas. Landstinget bjuder på julbord och julklapp och AMS ger ett presentkort .

Det är bara en enda offentlig arbetsgivare i Gävle som inte ger bort något alls, och det är polisen. Hessam Akbari är kommunikatör inom polisen, och enligt honom finns inte den traditionen om polisen.

En julklapp gläder personalen i de flesta fall, men kanske inte alla, för på Lantmäteriet i Gävle fick man en kökskniv med ett skaft gjort av keramik. En mycket fin sak, men problemet är att vissa av de anställda har varit nära att få sina fingrar avskurna eftersom skaftet har fallit i bitar när man skär med den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".