Kina + Sverige = sant

Antalet kinesiska investerare ökar kraftigt i Sverige. Bara under det senaste året har mellan 20 och 25 kinesiska företag etablerat sig här, och fler är på väg. Det handlar om en medveten satsning på den nordeuropeiska marknaden där Sverige anses som ett stabilt land att ha som bas, säger en representant för ägaren till Dragon Gate, söder om Gävle.

Sammanlagt har Jingchun Li investerat över 100 miljoner kronor i olika projket i Sverige.

På Dragon Gate vid E4:an några mil söder om Gävle är det fortfarande en arbetsplats. En kinesisk mur finns det redan, liksom pagodtak, vimplar, kulörta lyktor och en gudinna i vit marmor. Just utanför muren har ett sex våningar högt drakhuvud börjat byggas. Det är själva varuhuset och grossistmarknaden där runt 200 kineiska företagare ska få hyra in sig.

Ett liknande, ännu större, handelscentrum planeras också i Kalmar av andra kinesiska företagare. Men den här typen av entreprenörssatsningar är bara en del av de nya kinesiska investeringarna. De första företagen som kom var teknologiskt inriktade på forskning och utveckling och lockades hit av de svenska framgångarna på området.

Det var för fem år sedan som den kinesiska regeringen införde en ny policy där man uppmuntrade sina bättre företag att söka sig utomlands för investeringar, forskning och utveckling. Sverige hade då redan bra förbindelser genom Invest in Sweden Agency - som är svenska statens myndighet för utländska investeringar. Nu har samarbetet utvecklats. Bland annat har kinesiska staten investerat i ett energiprojket i Härjedalen för att sedan kunna bygga 170 liknande kraftverk i Kina.

Antalet kinesiska företag som invetserar i Sverige ökar kraftigt varje år och det här är bara början enligt Kai Hammerich på Ivest in Sweden Agency.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".