Flamskyddsmedlet Noflan räddade Julbocken i Gävle från att brinna upp. Foto Pernilla Wahlman / Scanpix

Intresset för flamskyddsmedlet ökar

Flamskyddsmedlet som räddade Gävlebocken från att brinna upp har väckt uppmärksamhet och intresset för produkten är mycket stort. På onsdagen testade räddningstjänsten i Bollnäs medlet direkt i släckningsvattnet för att se vilken effekt det har och resultatet överraskade Per Alm på räddningstjänsten i Bollnäs. Han säger att medlet har en bra effekt och främst hindrar elden från att ta sig igen.

Testet gick till så att två bål dränktes in i diesel och tändes på.

Det ena släcktes med en skumsläckare och det andra sprutas med vatten utblandat med tio procent flamskyddsmedel Noflan.

Skumsläckaren släcker snabbast men efter en stund flammar elden åter upp och tar sig medan den hög som dränkts in med Noflanblandningen sakta slocknar och när räddningstjänsten mannar åter häller på diesel och försöker få fyr går det inte.

Resultatet var väntat menar norrmannen Freddy Klaffmo som importerar och säljer flamskyddsmedlet Noflan. Efter testet med Gävlebocken som överlevde hela säsongen har intresset för produkten ökat explosionsartat.

- Det är jättestort, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".