Höga halter av arsenik i Ockelbo

Höga Halter av arsenik har hittats vid Testeboån i Ockelbo. Där har man sysslat med träimpregnering på 70-talet.

Det är höga halter av arsenik, koppar och krom som har hittats och ett mindre område kommer nu att spärras av tills vidare.

Så snart som möjligt ska markerna saneras och en större undersökning kommer att göras senare i vår.

Ett mindre område vid Frankssons såg och Testeboån kommer att spärras av för gående tills vidare.

- Vid en översiktlig markundersökning har vi funnit föroreningar som kan vara olämpliga att komma i kontakt med, säger Johan Malmström, teknisk chef i Ockelbo kommun.

Området som spärras av är marken närmast kring byggnaden där träimpregnering skett. Här finns höga halter av arsenik, koppar och krom. Dessa ämnen kommer från tryckimpregneringen som utfördes under 1970-talet.

Marken kommer så snart det går att saneras.

En ca 150 meter lång bit av strandkanten vid Testeboån kommer också att stängas av. På åns botten finns en tjärliknande massa. Massan innehåller PAH (polyaromatiska kolväten) och lösningsmedel. PAH kan ge upphov till cancer vid kontakt under längre tid.

- Om någon skulle trampa i massan är den mycket svår att få bort, säger Johan Malmström. Vi vill inte att någon ska riskera att få den på sig. Därför spärrar vi av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".