Nilsson sköt Sandviken till seger

Patrik Nilsson visade VM-form när Sandviken besegrade Hammarby med 5-1. Nilsson gjorde tre mål och spelade fram till ytterligare två.

Sandviken (TT)

-Han är bra Nilsson, platsar i vilket landslag som helst med tanke på hur många mål han gör, sade svenske förbundskaptenen Anders Jakobsson efter matchen.

Andra försöket på fyra dagar att genomföra matchen mellan Sandviken och Hammarby lyckades.

Med viss möda.

Snöflingorna var täta och matchen spelades tre gånger 30 minuter för att hålla isen någorlunda snöfri. Ändå hade spelarna problem.

En av de som tycktes lida minst av de yttre förutsättningarna var Sandvikens Patrik Nilsson. Nilsson pangade in tre mål och är nu uppe i 55 under säsongen. Nio fattas för att han ska slå Sergej Obuhovs målrekord.

-Nja, visst tänker man på rekordet lite grand, sade Nilsson. Skönt att få sätta dit bollarna eftersom det inte blir så många lägen i matcher som denna.

Nilssons första mål kom sedan bollen fastnat i snön framför Andreas Bergwall, den petade Nilsson in från nära håll. De andra två kom efter inspel som friställde Nilsson. När han fick tid att ladda och sikta satt bollarna otagbart.

Bergwall gav publiken fingret

Hammarbys VM-aktuelle målvakt Andreas Bergwall hade inte mycket att göra åt Nilssons fullträffar och han tvingades utgå efter drygt halva matchen med ett ömmande finger. Hemmasupportrarna fick Bergwall på uselt humör och innan han lämnade isen visade Bergwall publiken ena långfingret vid två tillfällen.

-Jag är inte orolig för Bergwall med tanke på VM. Målvakter brukar få ont i fingrarna ibland, men de brukar spela nästa match ändå, sade Jakobsson som presenterar VM-truppen på fredag.

Fram till Nilssons 4-1-mål var Hammarby med i matchen. Gästerna skapade minst lika många lägen men var lite för omständiga i sina avslut samtidigt som Joel Othén i Saik-målet gjorde en riktig bra insats.

Viktig seger

För Sandviken var segern viktig. Det tippade finallaget låg näst sist i elitserien inför onsdagens match. Efter segern mot Hammarby klättrade Sandviken till femte plats i tabellen.

-Elitserien började inte som vi hoppats den skulle göra. Därför var denna seger riktigt viktig. Kan vi dessutom vinna på fredag borta mot Hammarby ser det riktigt bra ut, sade Nilsson.

Västerås vann borta mot Falun med 4-1 i en annan match som stördes av snöfall. VSK befäste serieledningen och är två poäng före Edsbyn som vann borta mot Vetlanda med 4-2. Även den matchen spelades tre gånger 30 minuter på grund av ett stundtals kraftigt regnväder.

Bollnäs vann säkert hemma mot Villa, 5-0, passerade Vetlanda i tabellen och är nu uppe på fjärde plats.

Sune Karlsson/TT