20 man varslas om sina jobb i Gävle hamn

20 man varslas om sina jobb i Gävle hamn.

Konkurrensen är stenhård och därför går nu stuveribolaget och ett fraktföretag samman och bildar ett bolag som ska möta konkurrensen.

- Ja, det stämmer. Anders Fröjd som är VD för Gävle Stuveri kallade in facken och meddelade beslutet om att varsla 20, säger Morgan Gustavsson som är ordförande för transportarbetareförbundet i Gävle.

20 man på det anrika stuveribolaget Gävle Stuveri AB varslas alltså om uppsägning. Det utgör ungefär en femtedel av hela arbetsstyrkan.

Orsaken till att så många personer måste bort från företaget är indirekt den nya containerhamnen enligt Morgan Gustavsson.

- Det har blivit en övertalighet i stuveribolaget efter att containrarna försvann över till det nya bolaget som bildades, säger Morgan Gustavsson.

På ena sidan av en kanal i Gävle hamn ligger den nya containerhamnen med sina majestätiskt stora gula kranar och på den andra ligger den gamla containerhamnen där stuveribolaget håller till.

Men sedan en tid tillbaka är det bara i den nya containerhamnen som lastning och lossning av containrar till och från fraktfartyg sker.

På stuveribolagets sida får man nöja sig med att stuva i det som ska vara i containrarna, man får inte lasta containrarna på fartygen och detta har enligt Morgan Gustavsson blivit ett avbräck för stuveribolaget - jobb har försvunnit helt enkelt.

Därför har nu Gävle Stuveri bestämt sig för att gå samman med fraktföretaget Fraktcentralen i Gästrikland.

- För att vi ska göra större nytta i Gävle hamn och bredda verksamheten och erbjuda hamnens kunder en bredare tjänst, säger Lennart Jansson som representerar stuveribolaget.

Genom att utöka verksamheten hoppas alltså stuveribolaget få rätsida på sin lönsamhet.

Men frågan är då om stuveribolaget i dag ångrar att man inte anslöt sig till den nya containerhamnen när chansen fanns för ett par år sedan.

- Man ska alltid se framåt och vid den tidpunkten var det helt riktigt, säger Torsten Engvall, huvudägare i Gävle stuteri AB.