Höjda straff för Solidos

Det blir höjda straff för medlemmarna i Solidos MC-klubb från Gävle.

Männen döms nu bland annat för grova vapenbrott och grovt rån. Bland annat döms klubbens ledare till sex års fängelse.

Det meddelade Hovrätten på onsdagen.

Det var i somras som Gävlepolisen tillsammans med polisens nationella insatsstyrka efter flera månaders spaning och telefonavlyssning slog till mot motorcykelklubben Solidos.

Tillslagen gjordes i Gävle, Hofors, Storvik och Valbo efter att polisens spaningar visat att det fanns automatvapen i omlopp, vilket kunde betyda att ett MC-krig låg i luften mellan Solidos och deras rivaler Outlaws.

I tingsrätten dömdes motorcykelklubbens ledare till närmare fem års fängelse - ett straff som nu alltså skärps till sex år för bland annat grovt rån och utpressning.

Den 29-årige man som enligt polisens utredning är ansvarig för motorcykelgängets säkerhet och bevakning fick sitt straff skärpt från skyddstillsyn och vård till fyra års fängelse, bland annat eftersom han rymt från sin behandling.

Två av dem tre unga män som hjälpte till vid rånet och som av tingsrätten friades eller bara fick lindriga straff döms nu av Hovrätten till fängelse i två respektive två och ett halvt år. Den tredje döms till sluten ungdomsvård i ett år och två månader.

Även en Skutskärsbo som dömts för rån och hot vittnen fick sitt fängelsestraff förlängt från ett år till ett år och fyra månader.