SCANPIX

Svårt med restaurang på landsbygden

På små landsbygdsorter där befolkningen blir allt färre är det svårt för serviceföretag att överleva.

I Kårböle i nordvästra Hälsingland har både skola och affär lagts ned för flera år sedan.

Men det finns en näringsidkare som har överlevt och som i somras firade tioårsjubileum.

Det är Jim Barahimi som driver Wärdshuset Pilgrimmen i Kårböle.

- Det är svårt. Många timmars jobb utan betalt, säger han.

Jim Barahimi kommer ursprungligen från Iran och bodde i Ytterhogdal sen 1986.

Då kom han i kontakt med dom tidigare ägarna till Wärdshuset Pilgrimmen och tog över restaurangen 1996 och har alltså firat tio års jubileum förra året.

Pilgrimmen ligger alldeles vid riksväg 84 och det är många fjällresenärer som passerar.

Utan dem skulle verksamheten knappast gå runt.

I Kårböle bor bara 136 personer.

Bland matgästerna finns många stammisar och en och annan kändis.

Jim Barahimi visar stolt ett nytaget fotografi på honom själv och tidigare statsministern Ingvar Carlsson.

- Det är en del kändisar som tycker om miljön i timmerhuset och maten här. Det är så mycket pizza och snabbmat annars, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".