SCANPIX

Lodjursstammen i länet är snart mättad

Lodjursstammen i länet är snart mättad. I de norra delarna är det redan ett faktum.

Men någon ökad jakt av lodjur kommer det inte att bli i nuläget.

- Inte i den närmaste framtiden, men om lodjursstammen växer till och närmar sig riksdagsmålet på 300 familjegrupper så kan det bli så, säger Henrik Andrén som är professor vid Grimsö forskningsstation och en av landets främsta lodjursexperter.

Det är tillgången på rådjur som avgör hur många lodjur som kan finnas på en viss yta. 

I de norra delarna av länet är nu lodjursstammen mättad enligt Henrik Andrén. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med rådjur för att lodjursstammen ska kunna öka mer.

- Det är fortfarande rådjur som är det viktigaste bytet för lodjuren och det är ganska ont om rådjur i norra Gävleborg, säger Henrik Andrén.

Enligt ett nationellt mål som regeringen och riksdagen har satt upp ska det finnas 300 familjegrupper eller 1500 lodjur i Sverige. Men där är vi inte ännu. För att vi ska nå dit krävs att lodjuren nu vandrar söderut säger Henrik Andrén.

Men trots att lodjursstammen nu snart är mättad i norra Sverige kommer det inte ske någon ökad jakt under överskådlig framtid, tror Henrik Andrén.

- Inte i den närmaste framtiden, men om lodjursstammen växer till och närmar sig riksdagsmålet på 300 familjegrupper så kan det bli så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".