Gävle hamn belastar miljön

Gävle hamn har under de senaste åren expanderat.

Men en ökad sjöfart betyder också en ökad belastning på miljön.

Bland annat släpper fartygen ut mycket föroreningar när de står och går för egen maskin i hamn.

- Ja, så är det. Framförallt när det gäller svavel och kväveoxid, säger Erik Fridell vid svenska miljöinstitutet som är expert på miljö och sjöfart.

Det är framför allt svavel och kväveoxid som kan vara hälsofarligt för människor.

Som det är nu står fartygen som lossar och lastar och spyr ut sina avgaser. Fartygen stänger alltså inte av sina motorer då de står i hamn.

Eftersom rederierna ofta kör med billigt och dåligt bränsle blir föroreningarna stora.

Men det finns ett sätt att minska föroreningarna. Hamnarna kan erbjuda fartygen att koppla in sig på elnätet, så kallad markström, för att upprätthålla viktiga funktioner på båtarna medan de står stilla.

Men i Gävle hamn finns inte detta erbjudande.

- Hamnen har i sitt tillstånd fått ett utredningsuppdrag för att utreda om man kan förse dem med markström så att de skulle få slippa stå och köra på sina motorer, säger Åke Nygårds som är miljöhandläggare vid Gävle kommun och jobbar med Gävle hamn.

Det är länsstyrelsen som har beslutat att hamnen ska utreda möjligheten att installera markström. Men enligt företrädare för hamnen, som Radio Gävleborg har varit i kontakt med, så är det krångligt att få till ett fungerande system som passar till all olika fartyg.

Men innan 2011 ska i alla fall hamnen ha utrett möjligheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".