SCANPIX

Tekniska svårigheter hindrar Gävle hamn från att erbjuda markström

Det är tekniska svårigheter som gör att Gävle hamn inte erbjuder fartygen att koppla in sig på markström för att där igenom minska utsläppen.

- Jag tror att det är tekniska svårigheter eftersom det inte finns någon internationell standard för hur elförsörjningen ska se ut på båtar, säger Mikael Lööf som är vd för Gävle hamn.

Det var i fredags som Radio Gävleborg kunde rapportera om att sjöfarten är en stor källa till hälsofarliga luftföroreningar av svavel- och kväveoxid.

Men enligt en forskare vid Svenska miljöinstitutet så kan hamnarna hjälpa till att minska utsläppen genom att erbjuda så kallad markström till fartygen, det vill säga koppla in båtarna på elnätet så de slipper köra med sina motorer.

Men enligt Mikael Lööf vid Gävle hamn är det alltså tekniska svårigheter med att få till en sådan lösning. Dessutom menar Mikael Lööf att fartygen inte släpper ut så mycket luftföroreningar när de står i hamn.

- Många av de båtar som kommer in till Gävle hamn idag har faktiskt dieselgeneratorer ombord som driver allting ombord när de står i kaj. De står alltså inte på med sina motorer och går för fullt, säger Mikael Lööf.

Innan år 2011 ska hamnen ha utrett möjligheten att erbjuda markström till fartygen som anlöper Gävle hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".