Ekonomiska brottsligheten kartlagd

Den ekonomiska brottsligheten i Gävleborg har kartlagts.

Flera olika myndigheter har samarbetat, och nu summeras insatsen.

Krogarna, frisörerna och svarttaxiförarna är några av dem som fått sina verksamhheter granskade de senaste åren.

Polisen, Länstyrelsen, åklagarna, och försäkringskassan i Dalarna och Gävleborg har samarbetat sedan 2004, och nu summeras den ekonomiska brottsligheten till och med 2006.

Att polis och åklagare samarbetar med försäkringskassan har lett till en kraftig ökning av antalet anmälningar om misstänkt bidragsfusk.

Ett annat problem är oseriösa bemanningsbolag som hyr ut svart arbetskraft och falska fakturor är också ett växande problem.

Illegala spelmaskiner som finns på t.ex. restauranger omsätter mycket pengar, och enligt myndigheterna är det ofta yrkeskriminella som ligger bakom. Det vill myndigheterna komma åt dom kommande åren.

Krögare och frisörer går inte säkra i framtiden heller och fokus ska också riktas mot kriminella mc-gäng. Dels när det gäller ren ekonomisk brottslighet, och dels en kontroll om mc-gängen fuskar med bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".