Utskänkningstillståndet för Läkerol Arena utökas - trots brister

Läkerol arena får inte bara behålla tillståndet att servera alkohol, trots många brister under lång tid, kommunen får dessutom tillståndet drastiskt utökat under melodifestivalen.

- Det känns nästan som att Brynäs arena genom sina samarbetsavtal kring melodifestivalen har köpt Socialtjänsten i den här frågan. Det säger Sergio Manzanares, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund i Gävleborg.

Gävle kommun har lagt ner en halv miljon kronor på att få hit melodifestivalen, bland annat genom en lobbykampanj som kommunen hade tillsammans med Läkerol Arena.

Trots att socialnämnden under lång tid konstaterat omfattande brister när det gäller alkoholutskänkningen så drog de inte in tillståndet, utan nöjde sig med att ge en varning.

När melodifestivalen ska hållas på arenan utökas dessutom tillståndet drastiskt eftersom arenan inte behöver hålla sig till de särskilda bestämmelser som gäller vid idrottsevenemang.

Socialnämnden uppskattar att de ytor där man får sälja sprit, öl och vin blir minst 20 gånger större.

Sergio Manzanares tror inte att socialnämnden är utsatta från några direkta påtryckningar från övriga delar av kommunen, men att hela den här stora kampanjen ändå påverkar dem.

- Man vill inte som lilla Socialtjänsten hamna i bråk med storjätten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".