Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få prostatafall upptäcks i Gävleborg

Sveriges landsting upptäcker prostatacancer i olika hög grad. I Stockholm hittas tre gånger så många tidiga tumörer som i Gävleborg, visar en ny rapport.

Stockholm (TT)

-Allmänt toppar storstadsregionerna. Närhet till universitetssjukhus verkar leda till att man gör fler PSA-tester, säger Pär Stattin, docent vid universitetssjukhuset i Umeå, till TT.

-Skillnaderna beror på olika diagnostisk aktivitet. Om det i sin tur beror på att män i storstäderna är mer på hugget och oftare begär tester eller något annat är svårt att säga.

Färre har spridd cancer

Enligt sammanställningen från Nationella prostatacancerregistret hittades närmare 110 fall av prostatacancer per 100 000 män i Stockholm 2005. Tvåa i tabellen låg Västra Götaland med knappt 100 fall följt av Kalmar och Skåne. I botten fanns Gävleborg där omkring 35 fall upptäcktes på 100 000 män, följt av Östergötland och Norrbotten.

Rapporten visar också att allt färre män med nyupptäckt prostatacancer har metastaser (spridda tumörer). Det beror på att cancern oftare upptäcks redan på ett tidigt stadium i samband med hälsokontroller.

-Vi har förskjutit diagnostillfället. Prostatacancer upptäcks tidigare i dag, konstaterar Stattin.

Detta har dock ännu inte fått någon effekt på dödligheten i sjukdomen som legat konstant de senaste åren.

Att PSA-testa män är ett omdebatterat ämne. Förhöjd halt av PSA (prostataspecifikt antigen, ett naturligt äggviteämne som produceras i prostatan) i blodet tyder på att något onormalt sker i prostatakörteln - men det måste inte vara cancer.

Överdiagnostik

-Det finns en klart risk för överdiagnostik, säger Stattin.

-Och hos vissa äldre män upptäcks små tumörer som aldrig skulle hunnit svälla till.

Dessa kanske behandlas ”i onödan” vilket kan leda till försämrad livskvalitet.

Rapporten visar också på ett trendbrott när det gäller det totala antalet nya fall av prostatacancer. För första gången på tio år ökar inte antalet drabbade. De senaste siffrorna i rapporten kommer från 2005.

-Om detta är en tillfällig svacka eller om det nu har vänt får vi vänta något år till tills vi ser, säger Stattin.

Christina Magnergård Bjers/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".