Åtalad för långsam bilkörning

En 22-årig Sandvikenbo ska nu ställas inför rätta för att ha kört för sakta.

Enligt åklagaren åtalas den misstänkte för att han i mitt i julklappsspurten, dagen före julafton, kört sin bil irriterande långsamt på Södra Kungsgatan i centrala Gävle.

22-åringen stoppades av polis sedan han mitt i förmiddagsrusningen snigelkört och stoppat upp trafiken på den kanske mest trafikerade gatan i centrala Gävle.

Han åtalas nu för ”onödig och störande körning” och riskerar bötesstraff om han fälls i tingsrätten.

Assistentåklagaren Joakim Johansson vid åklagarkammaren i Gävle säger att bevisningen mot mannen i huvudsak består av vittnesmål från den polispatrull som till slut grep in.

Till 22-åringens nackdel talar det faktum att han i polisförhören först berättat att han verkligen krypkört för att kunna ”ragga” på förbipasserande, bara för att senare i ett brev till åklagaren ta tillbaka sitt erkännande.

Enligt mannens senare version körde han sakta på grund av det vid tidpunkten var mycket folk i rörelse på gatan. Den här kovändningen måste han nu försöka förklara inför rätten.

Åklagaren Joakim Johansson säger till SR Gävleborg att det är mycket ovanligt att någon åker fast för att ha kört bil för sakta.

Det kan bara bli brottsligt om körstilen, som i detta fall, stör övriga trafikanter, menar han.

Fallet är dock inte helt unikt. Så sent som i onsdags stoppades en kvinna på E20 i Eskilstunatrakten, sedan hon kört 50 kilometer i timmen på en 110-sträcka.

Kvinnan rapporterades och en ordningsbot på 500 kronor skrevs ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".