Spännande val i Gävleborg

Gårdagens val blev dramatiskt i Gävleborg. Det allra mest dramatiska, blev som väntat, landstingsvalet där socialdemokraterna och vänsterpartiet tappade sin majoritet. De stora segrarna i landstingsvalet blev sjukvårdspartiet som tog fem mandat i landstingsfullmäktige och därmed blir vågmästare och vad som helst ser ut att kunna hända - även om såväl oppositionen som den socialdemokratiska - vänsterpartistiska landstingsledningen utgår ifrån att det är maktskifte i landstinget. Sjukvårdspartiets företrädare förklarade dock genast att det inte alls är säkert.
Före gårdagens val var Ovanåker den enda borgerliga kommunen i länet. Nu får man sällskap av såväl Bollnäs -som Nordanstig , i båda kommunerna gick centern ordentligt framåt. Även i Ljusdal tappade socialdemokraterna och vänstern majoriteten, men om det ska bli maktskifte där måste de borgerliga partierna regera ihop både med miljöpartiet och det lokala partiet flb. Valdeltagandet sjönk i hela länet ner till drygt 76 procent och allra lägst var valdeltagandet i just Ljusdal där bara 69 procent röstade. Medan den positiva folkpartivinden svepte in även över Gävleborg och medförde att folkpartiet tog tillbaka det riksdagsmandat partiet förlorade i förra valet så svepte den negativa valvinden iväg ett av två riksdagsmandat både för moderaterna och vänstern. Vänstern gjorde ett riktigt dåligt val i Gävleborg. Det betyder alltså att folkpartiet, moderaterna och vänstern nu har ett riksdagsmandat var. Detsamma gäller miljöpartiet som lyckades behålla sitt riksdagsmandat med nöd och näppe. Centern gjorde ett strålande val och det såg länge ut som partiet skulle ta ytterligare ett riksdagsmandat, men mandat nummer två föll bort i allra sista stund. Socialdemokraterna behöll sina fem mandat och kristdemokraterna sitt enda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".